Splosna Grafika 261022 1 Fitwzk4mcw5odasimvkyzjkodnhmjmixq (1)

Evropska komisija potrdila Program evropske kohezijske politike 2021-2027

Razvojni svet kohezijske regije Zahodna Slovenija veseli dejstvo, da je sinoči Evropska komisija potrdila slovenski program evropske kohezijske politike 2021-2027 (Program). Sloveniji je kljub časovni stiski uspelo s potrditvijo Programa zagotoviti dostop do 3,2 milijarde evropskih kohezijskih sredstev. Slovenija bo imela tako skupaj z nacionalnim sofinanciranjem v finančnem obdobju 2021-2027 na voljo približno 4 milijarde sredstev za naložbe in razvoj države.

Prvi javni razpisi za kohezijska sredstva finančnega obdobja 2021-2027 so predvideni v prvi polovici leta 2023. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) bo sedaj pripravila potrebne podlage za izvajanje kohezijske politike. Napoveduje tudi določene poenostavitve postopkov, da bi tako omogočila čim hitrejši začetek izvajanja evropskih projektov in še večjo učinkovitost koriščenja evropskih sredstev.

Slovenija, ki je uspešna tudi pri izvajanju Interreg programov, bo prvi razpis za čezmejni program Slovenija – Avstrija bo SVRK objavila v  petek, 16. decembra. Predvidoma februarja oz. marca 2023 bosta sledila še prva razpisa programov Slovenija – Madžarska in Slovenija – Hrvaška.

Za programsko obdobje 2021-2027 je Evropska komisija že odobrila 11 od 13 Interreg programov, v katerih sodeluje Slovenija.

Grafika: SVRK

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga Razvojni svet za kohezijske regije Zahodna Slovenija uporablja za namen informiranja, in sicer do preklica moje odločitve.

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.