Fotka Naslovna Splet

7. redna seja Razvojnega sveta kohezijske regije Zahodna Slovenija

V sredo 29. 5. 2024 je v Škofji Loki potekala 7. redna seja Razvojnega sveta kohezijske regije Zahodna Slovenija, katere se je udeležil tudi minister dr. Aleksander Jevšek. Glavna tema seje je bila konec marca objavljeno povabilo Dogovora za razvoj regij. Spregovoril je pa tudi o prihodnosti evropske kohezijske politike, ki ga opredeljuje 9. kohezijsko poročilo, oblikovano na ravni EU.

Meseca marca je ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj objavilo Prvo dopolnitev povabila razvojnim svetom regij za pripravo in podpis dopolnitev dogovorov za razvoj regij v višini 440 mio EUR. Vseh sredstev je za dogovore za razvoj regij je 458 mio, od tega 160 mio za območje Zahodne kohezijske regije. Po mnenju županov predvsem manjših občin je, da je tokratni dogovor za razvoj regij v veliki meri centraliziran in praktično ne omogoča prijav vlog manjšim občinam, ker ne izpolnjujejo pogojev povabila. Minister se tega zaveda in iščejo dodatne rešitve, ki bi pomagale regijam in občinam.

Na seji pa se je izpostavila tudi prihodnost evropske kohezijske politike po letu 2027, kjer so se priprave in pogajanja za naslednjo finančno perspektivo že pričele. Ravno to je primeren čas, da se ustrezno lahko naslovi potrebe regij in podpre evropsko kohezijsko politiko kot eno od ključnih politik za zmanjševanje razlik med regijami, kar bo tudi glavna tema naslednje seje.

 

 

 

 

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga Razvojni svet za kohezijske regije Zahodna Slovenija uporablja za namen informiranja, in sicer do preklica moje odločitve.

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.